De tre största prissummorna på E-sport. Ett fenomen eller en ny livsstil? Det är svårt att veta, men att e-sporten, dess utövare och framför allt dess publik växer lavinartat är inget som är taget ur luften. Bara för att nämna några jämförelser så att man förstår vidden – Finalen i Leauge of Legend 2015 sågs av 11,2 miljoner tittare och 40 000 satt på läktarna.

Det närmar sig alltså andra stora sportevenemang. När antalet supporters och utövare ökar så ökar självklart attraktionskraften hos företag och det resulterar i att mer pengar omsätts i sporten och därmed ökar prissummorna markant. Prissummor klart över 100 000 dollar är inget ovanligt på de stora mässorna och tillställningarna. Spelarna har tjänat ihop sin årsinkomst för all framtid om de förvaltar pengarna väl och e-sporten bygger sin egen framtid.

Rekordstora prissummor i Sverige

På svensk mark hålls Dreamhack som har tagit sig fram till att räknas som världens största turnering i antalet deltagare och besökare på plats. 2017 hölls Dreamhack i Jönköping och hade en total prissumma att dela ut i en av turneringarna som var på 1 miljon dollar. Även damernas klass hade rekordstor prissumma, men den är långt ifrån herrarnas nivåer än.

Dota 2 – rekordstora prissummor

2018 spelas finalen i VM i Dota 2 och prissumman på 24,3 miljoner dollar eller 218 miljoner svenska kronor är ofattbar. Trots dessa stora summor var föregående års prissummor på 24,7 miljoner dollar än större och räknas som den största prissumman någonsin i e-sportens historia. Summan delas med laget som helhet och sedan får även spelarna individuella prispengar för sina insatser.

The International och Dota 2

Det är uteslutande turneringen The International med spelet Dota 2 som står för topplistan på utdelade prissummor under de närmast gångna åren, summorna är ofattbara och från 2014 har de ökat med rasande fart. 2014 var prissumman nästan 11 miljoner dollar, 2015 18,5 miljoner dollar, 2016 hela 20,7 miljoner. Trots allt så toppas året av ovan nämnda år 2017 när summan var ofattbara 24,7 miljoner dollar.